2005. novemberében ügyfelünk felvett az Erste Banktól 7.133.000 forint CHF-ben nyilvántartott hitelt. A hitelt fizetése egyre nagyobb nehézséget okozott, majd a bank 2013-ban felmondta a szerződést.

A Gödöllői Járásbíróságon a bíróság kimondta, hogy több érvénytelenségi pont is található a szerződésben, melyek mindegyike önállóan is érvénytelenséget eredményez. Ügyfelünk és a bíróság álláspontja szerint is a Hpt.213 (1) A. pontja alapján semmis a szerződés, mert nem tartalmazza a szerződés tárgyát, vagyis a kölcsön tényleges összegét még kiszámítható módon sem. A bíróság további álláspontja szerint a kölcsönszerződés semmis, mivel az ügyleti kamat mértéke sem került meghatározásra, azt a bank csupán “tájékoztató jelleggel “ közölte az adóssal. A bíróság helyt adott a HPT 213.(1) E. pontjának is és kimondta, hogy a törlesztő részletek összege sincs pontosan meghatározva a szerződésben.

Mindezekre tekintettel a T. Bíróság a végrehajtási eljárást megszüntette és kötelezte a pervesztes bankot, hogy költségek (739.000 Ft perköltséget + 699.000 Ft eljárási illetéket + 176.000 Ft végrehajtási költséget) megfizetésére.

(A 2016.06.06-i jogegységi határozat a jövőre vonatkozóan 1 semmisségi pontot „kilőtt”, de a maradék két semmisségi pont a jövőben is támadható. Elmondhatjuk, hogy a 2016/1-es jogegységi határozat nem csökkentette a VH perek esélyét, hanem inkább segíti azokat.)

Vegye kezébe a sorsát! Tudjon meg többet lehetőségeiről! Az alábbi gombra klikkelve a honlap kezdő oldalára jut, majd el tudja olvasni a tájékoztatót, és igénybe tudja venni az ingyenes kiértékelést:

Tudni szeretném a lehetőségeimet!