Segítség a pénzintézettel való egyezkedéshez

Az eladósodás ma Magyarországon óriási méreteket öltött. Több, mint 900.000 végrehajtás van folyamatban, és ennél is több a nem fizetett hitel. Ha szeretné rendezni a tartozását, de az olyan túlzó méreteket öltött, hogy esélye sincsen, akkor megvan az elvi lehetősége, hogy a tartozást le lehet zárni egy kisebb összeggel. Nem csak devizahiteles, de forintos szeződések esetében, banki vagy egyéb tartozásoknál is van lehetőség alacsonyabb összegen kiszállni. Az alábbi írásban megpróbáltuk lényegretörően leírni a legfontosabb tudnivalókat.

Miért érdemes peren kívül egyezkedni?

Az elmúlt évek devizahiteles törvényei azt eredményezték, hogy a jogi utat szép lassan, tudatosan elzárták. Ugyan vannak kivételek, amikor lehet nyerni pénzintézet ellen, de csak olyan esetben, amikor egyéb, nem a devizahiteles törvények hatálya alá tartozó nyilvánvaló hibát vét a bank. Csak olyan esetben javasoljuk a pereskedést, amikor van elvi esély a pernyerésre. Az ügyvédnek óriási felelőssége van, mert az ügyfelét könnyen olyan költségekbe verheti egy vesztes per kapcsán, hogy a meglévő tartozás mellé még több millió perilletékkel, és perköltséggel terhelhetik az eleve kilátástalan helyzetben lévő adóst. Sajnos egyre több olyan ügyről tudunk, ahol az ügyvéd a saját anyagi hasznát nézve belevitte ügyfelét egy eleve vesztes perbe.
Mindezek figyelembe vételével azt javasoljuk, ha önnél is adott a lehetőség a peren kívüli megegyezésre, akkor mindenképpen ezt az utat válassza, mert sokkal kockázatmentesebb, és a tartozást is jogszerűen lehet csökkenteni.

Peren kívüli megegyezésekről nagy általánosságban

Bankok, követeléskezelők különbözőképpen egyezkednek. Sajnos van olyan pénzintézet, amelyik nem hajlandó a peren kívüli egyezségre, de a többségük hajlandó korrekt megegyezést kötni. A megegyezés folyamata gyakran olyan, mint a piaci alku. A pénzintézetnek az azonnali pénz jobb, mint egy jövőbeni bizonytalan, főleg ha annak behajatása nehezen kivitelezhető. Egy nagyobb egyösszegű megfizetésért cserébe méltányosságból elengedik a tartozás jelentős részét. Van, hogy a tartozást meg lehet felezni, harmadolni, vagy hihetelen alacsony töredék összegen ki lehet szállni. Van pár olyan követeléskezlő, ahol nem csak „lealkudni” lehet a tartozást, de a lealkudott tartozásra lehet részletfizetést is kérni.

A megegyezés hátránya

Amennyiben sikeresen le tudjuk zárni a tartozást, és méltányosságból elengedik a tartozás egy részét, de akár csak 1 Forintot is, akkor az ügyfél nem tud újabb hitelt igényelni (már ha akar) mert fent marad 5 évig! a KHR listán. (korábban BAR lista). Amennyiben az adós maradéktalanul rendezi a tartozást, ez az idő csak 1 év.

A megegyezés feltételei

  • Csak felmondott státuszú szerződések esetében lehet jó megegyezést kötni. Fizetett hiteleknél nincsen jó megegyezés. Amíg az adós teljesít, a bank nem fog engedni. Miért is tenné? Logikus.
  • Akár végrehajtás alatt is lehet peren kívül egyezkedni, ami azért is nagyon fontos tény, mert a törvényi változások miatt a jelzálog hitelek esetében indított végrehajtás megszünetetésére irányuló pereket sem lehet már megnyerni. Ha mégis ilyen pere van, akkor a legjobb, amit elérhet, hogy a végrehajtás felfüggesztése mellet a bíró magát a pert is felfüggeszti az Unió előtti előzetes döntéshozatali eljárásokra várva, de a felfüggesztést sajnos nem mindegyik bíró adja meg. Ezzel amúgy is csak az időt lehet húzni, megoldást nem jelent.  Ilyen típusú pert egyébként 2018 év elejétől már nem is lehet indítani.
  • Jelzálog hitelek esetében, ha az ingatlan értéke jóval nagyobb, mint a banki követelés, nincs megegyezés, mert a bank látja, hogy megvan a fedezet a tartozásra, és nem enged egy fillért sem. Persze kivételek mindig vannak, tudunk olyan esetről, amikor a bank valami oknál fogva mégis engedett a tartozásból.
  • Felmondott státuszú fedezet nélküli szerződések esetében (gépjármű, személyi kölcsön, stb.) azt javasoljuk, azonnal indítson peren kívüli egyezséget, mert elébe megy a bank által indított jogi útnak. Így jó eséllyel nem csak a tartozását tudja csökkenteni, de megkíméli magát egy esetleges pervesztés költségeitől is. Egy jó ügyvéd a per végéig akár több százezer forintba is kerülhet, ha ehhez hozzáadjuk a vesztes per költségeit, már egy olyan összeget kapunk, amiért akár meg is lehet egyezni peren kívül.
  • Nem jelzálog szerződések esetében (gépjármű, személyi kölcsön, stb.) vagyis minden olyan szerződésnél, ahol nem készült a kölcsön felvételekor közjegyzői okirat, és az adós nem mondott ellent a fizetési meghagyásnak (MOKK-os levél) a tartozás automatikusan végrehajthatóvá válik. Ebben az esetben is lehet egyezkedni, de ha a végrehajtó talál olyan ingatlant, ahová a tartozást a tulajdoni lapra bejegyeztetheti, vagy az adósnak, kezesnek olyan nagyságú jövedelme van, ahol a tartozást belátható időn belül levonják, akkor egyáltalán nincsen, van nincsen jó alku.

Mikor indítsuk a megegyezést?

Megegyezést csak akkor szabad indítani, ha az előre megbecsült összeggel rendelkezik, vagy azt elő tudja teremteni. Ingatlan szerződések esetében ez legtöbb esetben az értékesítést jelenti. Sokan nem tudják meghozni ezt a nehéz döntést, inkább várják a csodát, és csak akkor keresnek meg minket újra, amikor a végrehajtás megindultával a házat kiteszik árverésre, és már nem tudjuk megmenteni. Így elveszítik az ingatlant, és a maradvány tartozást is végrehajtják, ellenben ha időben elindították volna a megegyezéses folyamatot,  akkor bár az ingatlant sajnos ugyancsak „elveszítik”, de nem marad meg az életfogytig tartó tartozás. Legrosszabb esetben nullán ki lehet szállni, ha szerencsénk van, még pénz is marad a családnál.

A megegyezés formai kritériuma

Nem nevezhetjük megegyezésnek a banki ügyintéző által telefonon tett ígéretet. Sajnos sokszor hallunk olyat, hogy telefonon megígérik a méltányosságból történő elengedést, de a bank által aláírásra átnyújtott dokumentumon ennek már nyoma sincs. A közös értékesítés sem jelenti azt, hogy a fennmaradó tartozást elengedik. A bank ebben az esetben is hiteget, de a vége mindig az, hogy a maradvány tartozást is ki kell fizetni.
Akkor mi a megoldás?
A bank által egyoldalúan nyújtott kötelezettségválalló dokumentum. Ennek tartalma a teljes tartozás megjelölése, és az az összeg, amin a bank kiengedi a követelést, valamint szerepel rajta, hogy a megjelölt összegért cserébe a fennmaradó követeléstől eltekintenek. Szerepel rajta egy bankszámlaszám, és az átutalásnál használandó megjegyzés a beazonosítás végett. A határidő a teljesítésre pénzintézettől függően változó. Ez egy olyan dokumentum, amit a bank egyoldalúan ad ki, és az ügyfél azzal „írja alá”, hogy az abban megjelölt feltételeket teljesíti. Az weboldalunkon számos ilyen dukumentum található.

A nem fizetés kockázata

Ha úgy dönt, hogy nem fizeti tovább a törlesztőket a megegyezés reményében, azt csak úgy tegye, ha tisztában van a következményekkel. Munkánk során sajnos sokszor találkozunk olyan ügyfelekkel, akik valaki tanácsára abbahagyták a törlesztést, de sajnos a hitelük olyan paraméterekkel rendelkezik, hogy nem lehet peren kívül egyezkedni. Ne szerződjön olyan ügyvédnél, ahol nem beszélik át részletesen az ügyét, minden momentumot figyelembe véve! Az ilyen ügyvéd csak a pénzére hajt, és nem érdekli, hogy az adott ügyet valójában meg lehet-e oldani, vagy sem.

Összegezve a fentieket: A peren kívüli megegyezés egy összetett folyamat, ahol minden részletnek jelentősége van. Mindenképpen azt ajánljuk, hogy beszélje át az ügyét egy erre specializálódott szakemberrel, és csak olyan helyen szerződjön, ahol valós megegyezéseket tudnak mutatni! Ha úgy érzi, hogy fontos ez a cikk, és szeretne másoknak segíteni, akkor kérjük, ossza meg!

Következő cikkünkben a devizahiteles piacon eluralkodott lehúzásról, pénzéhes lelketlen ügyvédekről, és ügyvédi műhibákról olvashat. Ha van ilyen története, akkor kérjük, írja meg nekünk, az alábbi címre, és közzétesszük! Vagy adja meg telefonszámát, és munkatársunk felhívja!  info.devizahitelkiut@gmail.com

Amennyiben szeretné hitelét átnézetni, akkor látogassa meg kezdő oldalunkat, és válasszon a lehetőségek közül: www.devizahitelkiut.hu

A cikket kimásolni, közzétenni csak forrásmegjelöléssel lehet!

Szerző: Devizahitel Kiút D. K.