A Magyar Nemzeti Bank vezetői előálltak egy javaslatcsomaggal, hogy azt a 90 ezer családot kisegítse az adósságcsapdából, akik a devizahitel-válság óta még mindig nem tudták visszafizetni a hiteleiket, és ezért kilakoltatás fenyegeti őket – írja a Portfolio.hu. A portál szerint a jegybank vezetői még májusban dolgozták ki a javaslataikat, amelyeket azóta a kormánynak is bemutattak.

Ez két lépést javasol a devizahitelesek kisegítésére:

  • A Nemzeti Eszközkezelő ingatlanvásárlási mandátumának meghosszabbítását,
  • és/vagy a falusi csok és babaváró támogatás kiterjesztését a főként kistelepüléseken élő devizahiteles családokra, hogy a 10 milliós szabad felhasználású, kamattámogatott hitelből törlesszék az adósságaikat.

A portál szerint ezek azért is lehetnek jó megoldások, mert mindkét opció egy már létező eszközöket terjesztene ki, így egyik sem jár túl nagy adminisztratív teherrel, szemben például a szintén az adósok megsegítésére kitalált, de nagyon népszerűtlen, és így nagyjából elbukott magáncsőddel.

A terv viszont első látásra szembe megy a kormány szándékával, hogy lezárja a devizahitelesek megsegítésére létrehozott eszközvásárlási programot. A kormány tavasszal meghirdette, hogy azok a hitelesek, akiknek az ingatlanjait megvásárolta a NET Zrt., kedvezményesen visszavásárolhatják azokat, ezzel párhuzamosan pedig bejelentette, hogy az eszközkezelő nem vásárol meg több lakást. Korábbi nyilatkozatok szerint a kormány ősszel dönt a NET Zrt. sorsáról. Ezen kívül pedig a parlament fideszes többsége még meghallgatni sem volt hajlandó azokat az ellenzéki javaslatokat, amelyek a kilakoltatással fenyegetett családok megsegítéséről szólnak.
FORRÁS: www.index.hu