20 ezren vásárolják vissza a lakásukat azok közül, akik a devizahitelük miatt korábban elvesztették az ingatlanjukat és az Eszközkezelőnek adták.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön közölte: az időarányosan csütörtökig beérkezett és feldolgozott nyilatkozatok alapján a Nemzeti eszközkezelő programban részt vevők 65 százaléka, közel 20 ezer család kapja vissza otthonát kedvezményes feltételekkel.

A miniszter közleménye szerint a kormány az eszközkezelőn keresztül hét év alatt 36 ezer családot mentett meg, a visszavásárlást biztosító intézkedés 32 500 családot érint. Az állam 2011-ben elindított program keretében megvásárolta a lakásukat és lehetővé tette számukra, hogy bérleti díj fejében otthonukban maradhassanak.

A Nemzeti Eszközkezelő március 31-ig tájékoztató leveleket küldött ki az érintetteknek, akiknek 60 napon belül kell nyilatkozniuk arról, hogy egy összegben vagy részletfizetéssel vásárolják vissza lakásukat, esetleg továbbra is bérlők maradnak.

Az eddig beérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek 90 százaléka szeretne élni a visszavásárlás lehetőségével. A közlemény szerint a részletfizetés a legkedveltebb konstrukció (71 százalék), de jelentősnek tekinthető (19 százalék) az egyösszegű visszavásárlási kérelem is. A NET Zrt. továbbra is fogadja a nyilatkozatokat.

 

FORRÁS: www.index.hu