Törvényben maximálnák a fogyasztóvédők a személyi kölcsönök esetén behajtható adósságok mértékét. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke a HÍR TV Panaszkönyv című műsoránaknak azt mondta: a tőketartozással felérő kamatok az adósok ellehetetlenülését okozzák, és ez kiemelten igaz a nyugdíjasokra. Havi járandóságuk egy részének letiltása a megélhetésüket is veszélyezteti.

József 2008-ban a Cetelemnél igényelt hitelkártyát, 360 ezer forintos keretösszeggel. Szükséges vésztartaléknak gondolta, ami jól is jött. Egy nem várt kiadás miatt a kártyáról kénytelen volt 185 ezer forintot leemelni. „Nagyon jó ötletnek tűnt, és úgy is volt, mert nem is tudom, hogy mit csináltam volna, hogyha nem tudom felvenni azt a 185 ezret, amit akkor hirtelen be kellett fizetnem” – nyilatkozta a férfi.

Panaszosunknak már nincs meg a bankkal kötött szerződése, a költözéskor elkeveredett. A konkrét szerződési feltételeket tehát nem ismerjük, csak annyit tudunk, hogy a hitelkártya minimális havi törlesztési díja 5 ezer forint volt, amelyet József négy éven át becsülettel törlesztett is.

A nagy költözésben elmaradt a havi törlesztés. József ráadásul megfeledkezett a hitelkártyák legnagyobb buktatóinak számító türelmi időszakról is, ami alatt még kamatmentesen fizethette volna vissza a teljes kinnlevőséget. Az idő azonban letelt, és a konstrukciónál alkalmazott 35 százalékos kamat aktiválódott. Így a tartozás mértéke hónapról hónapra nagyobb és nagyobb lett.

Nyugdíja 33 százalékát letiltották. Eddig összesen 825 ezret vontak le, és még hónapok vannak hátra. Vagyis a 185 ezer forintos egyszeri vásárlásból 900 ezer forintos tartozás lett a végére. A Magyar Cetelem Bank írásban annyit közölt fogyasztóvédelmi műsorunkkal: jogszabály köti őket a felszámítható összegek kivetésében.

„Törvényes, de nem tisztességes” – Ezt mondja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. Dietz Gusztávné szerint a fogyasztási hitelek kamatát és költségeit – azaz a teljes hiteldíj-mutatót – törvény maximálhatja. Ez az alapkamathoz igazítva személyi kölcsönök esetében jelenleg maximum 25-35 százalék lehet, de hitelkártyák esetében akár a 40 százalékot is elérheti. Sok esetben a tőketartozással felérő kamatok sok adós ellehetetlenülését okozzák.

A szervezet törvényben maximálná a behajtható adósság mértékét. „Én azt mondom, hogy meg kellene állítani ezt az adósságot egy meghatározott számnál. Mondjuk két és félszeresénél vagy háromszorosánál” – mondta az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke.

A hitelkártya tehát átmeneti segítséget jelenthet, ha gyorsan kell a pénz, de nagyon könnyű borzasztó drága csapdába esni vele. Ezért a fogyasztóvédők azt javasolják: tájékozódjunk a feltételekről, mielőtt aláírjuk a szerződést. Drágán megfizetünk érte, ha nem így teszünk.

 

FORRÁS: www.hirtv.hu
http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/borzaszto-draga-fogsag-lehet-a-vege-ha-nem-figyelunk-1336874