Devizahiteles büntetőper folyik Franciaország legnagyobb bankja, a BNP Paribas ellen, mert a vád szerint nem tájékoztatták ügyfeleiket a svájci frank alapú devizahitel összes hátrányáról és kockázatáról – olvasható az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleményében. 

Az Országos Sajtószolgálat (OShasábjain megjelent írás szerint a meghallgatás közel három hétig, november 12. és 29. között folyt. A történet a magyar devizahitelesek milliói számára ismerős: „azok a háztartások melyek 2008-ban 132 000 euró kölcsönt vettek fel és azóta visszafizettek 93 000 eurót, még továbbra is 158 000 euróval adósak a banknak”. Ahogy hazánkban, úgy Franciaországban is felmerült a kérdés: „ki vett volna fel ilyen kölcsönt, ha tisztában van a kockázatával?”

Azt követően, hogy 2013-ban a francia ügyészség eljárást indított „megtévesztő kereskedelmi gyakorlat címén”, 2014-ben a 4500 becsapott ügyfél közül 400 adós kezdeményezte a jelenleg folyó büntetőpert. A károsultak összesen 400 millió euró kártérítést követeltek, ezen túlmenően pedig bepereltek 150 közjegyzőt valamint 250 tanácsadót. Időközben ezerötszáz polgári per is indult a bank ellen a kártérítés reményében. Az ügyész most csupán 500 000 eurós bírság kiszabását kérte.

 

A per indításáról így számolt be az MTI 2014-ben:

Svájci frankhitelesek bíróságon támadták meg a legjelentősebb francia bankot

Párizs, 2014. március 3., hétfő (MTI) – Bírósághoz fordult négyszáz francia devizahiteles a BNP Paribas francia bank egyik leányvállalata által kínált svájci frank alapú ingatlankölcsön ügyében, amelynek euróban megállapított visszatérítései az európai valuta romlásával sokszorosára nőttek.   

A felperesek összesen 40 millió euró (12,5 milliárd forint) kártérítést követelnek a legjelentősebb, magánkézben lévő francia banktól, amiért az általa eladott termék sokkal veszélyesebbnek bizonyult annál, mint ahogy azt kínálta. A sértettek a hitelezés ügyintézésében részt vett mintegy 150 közjegyzőt és 250 ingatlanbefektetési tanácsadót is beperelték. A pertársaság több mint ötven tagja megjelent hétfőn a párizsi legfelsőbb bíróságon a polgári peres eljárás megindításakor.

„A BNP, Franciaország elsőszámú bankja egy olyan terméket kínált, amelyről tudta, hogy kockázatos, de nagyon biztonságos hitelként adta el” – mondta Constantin Vallet, a hitelesek ügyvédje az Europe 1 kereskedelmi rádióban. A jogi képviselő szerint a bank nem teljesítette tájékoztatási kötelezettségét az ügyfelekkel szemben, amit például a Dexia francia-belga bank megtett, amikor hasonló hitelkonstrukciót kínált önkormányzatoknak.

Az ügyben egyébként 2013 áprilisban már az ügyészség is eljárás indított „megtévesztő kereskedelmi gyakorlat” címén. BNP Paribas bank Personal Finance nevű leányvállalata (BNP Paribas PF) 2008-2009-ben dobta piacra az Helvet Immo nevű ingatlanhitelét. A kölcsönt svájci frankban lehetett felvenni, de euróban kell visszafizetni. A terméket olyan ingatlanok megvásárlásra kínálták, amelyeket a tulajdonosok utóbb kiadtak kedvező adózási feltételekkel. A bonyolult hitelkonstrukcióval a BNP Parisbas PF nagyon előnyös kamatokat kínált svájci valutában. A visszafizetendő alaptőkét viszont a svájci frank árfolyama alakulásának megfelelően euróban állapította meg. Az euróválsággal viszont a svájci frank gyors emelkedésnek indult az uniós valutához képest, és a visszatérítések összegei jelentősen megnőttek. A 2013 júliusban elfogadott banki reform szigorúbban szabályozza a külföldi valutában felvehető és euróban visszafizetendő hitelezést. Az Helvet Immo termékre több mint 4500-an kötöttek szerződést Franciaországban.

A BNP Paribas visszautasította a vádakat. „Nem történt megtévesztő kereskedelmi gyakorlat. Az ügyfeleket tájékoztattuk arról, hogy milyen kockázatokkal jár a svájci frank alapú hitel” – mondta Ludovic Malgrain, a bank ügyvédje a Les Échos című gazdasági napilapnak.

FORRÁS: www.hang.hu    www.hitelesmozgalom.eoldal.hu