Az adós javára döntött a lengyel legfelsőbb bíróság tegnap egy svájci frank alapú jelzáloghitel ügyében, így lehetővé vált a devizahitel zlotyhitelre történő konverziója az alacsonyabb (LIBOR-t követő) kamatláb megtartása mellett. Esetleges precedens értéke miatt a hírre tegnap zuhant a nagyobb bankok részvénye, most azonban már a legnagyobb lengyel bank, a PKO és a Pekao árfolyama is emelkedést mutat.

Egy törlesztőrészlet-indexálási záradék miatt került korábban egy devizahiteles ügy az egyik lengyel feljebbviteli bírósághoz, amely végül a szerződés megsemmisítése mellett döntött. Ebből a szempontból összehangban egyébként az Európai Bíróságnak az elmúlt hetekben egy másfajta lengyel ügyben hozott ítéletével. A legfelsőbb bíróság azonban most felülbírálta a döntést, mondván, a kifogásolt kitételek nem képezik a szerződés elődleges tárgyát, így a szerződés érvényben tartható, mégpedig az adós számára kedvező módon:

ÚGY TÖRTÉNHET MEG A FRANKALAPÚ HITEL KEDVEZŐ ÁRFOLYAMON TÖRTÉNŐ ZLOTYHITELRE VÁLTÁSA, HOGY AZ ADÓS TOVÁBB ÉLVEZHETI A LIBOR-T MINT REFERENCIAKAMATOT KÖVETŐ ALACSONYABB KAMATLÁBAT.

A döntés alapján az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie, így nem csoda, hogy jelentős árfolyamesést produkáltak csütörtökön a lengyel bankok a tőzsdén.  A lengyel legfelsőbb bíróság döntése ugyan nem kötelezi a többi bíróságot, de a bírók precedensként értékelhetik. A perben érintett devizahitelek aránya alacsony ugyan az országban (2%) a teljes állományhoz képest, a perek száma azonban meredeken emelkedik.

Ennek hátterében az állhat, hogy Lengyelországban a legfelsőbb bíróság az utóbbi időben vált „adósbaráttá”: míg 2016-2017-ben több mint 70%-ban a hitelezőknek adtak igazat, 2019-ben ez az arány kevesebb mint 20% volt – jegyzik meg az ING elemzői.

Az ügyet egyelőre bizonytalanul értékelő elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügy miatt jelentősen gyengülhet a zloty. Akár a bíróságok kötelezik a bankokat a hitelek tömegek átváltására (vagy ahogy Magyarországon történt, az állam talál erre központi jogi megoldást), akár a bankok önkéntesen teszik ezt meg tömegével, ahhoz jelentős összegű devizát kell beszerezniük a bankközi piacon a frankhitelek mögött álló devizaforrásaik lezárásához (Magyarországon a jegybank devizatartalékából nyújtottak ehhez segítséget a bankoknak 2014-2015-ben, hogy ne legyen a konverziónak érdemi forintgyengítő hatása).

 

FORRÉS: www.portfolio.hu