5 milliárd dolláros bírságot kell fizetnie a Goldman Sachsnak, amiért a válság előtti jelzáloghitelezési gyakorlatával folyamatosan megtévesztette ügyfeleit, írja a Reuters a New York-i legfőbb ügyész bejelentésére hivatkozva.

A New Yorki-i legfőbb ügyész bejelentette, hogy a Goldman Sachs-szal kötött megállapodás értelmében az amerikai nagybank 5,06 milliárd dolláros bírságot köteles fizetni a válság előtti felelőtlen jelzáloghitelezési gyakorlata miatt.

A jogi hatóságok szerint a Goldman Sachs 2007-2009 között szabályellenesen járt el a jelzáloghiteleinek értékpapírosításakor, illetve ezek befektetőknek történő értékesítésekor, a valós kockázatokra ugyanis nem hívták fel a figyelmet. A gazdasági válság kirobbanásával, valamint az ingatlanpiaci lufi kipukkanásával a bank ügyfeleinek és befektetőinek jelentős kára keletkezett a Goldman tisztességtelen üzletmenetéből.

A bírság egy része (1,8 milliárd dollár) közvetlenül az ügyfelek kártalanítására megy majd, köztük olyanokéra, akiknél a jelzáloghitel nagysága irreális módon az ingatlan értékét is meghaladta. A Goldman Sachs emellett abba is beleegyezett, hogy hivatalos közleményt ad ki, amelyben kifejti, hogy pontosan milyen módon tévesztette meg a befektetőket az értékpapírosított jelzáloghitelek eladásakor.

A megállapodás nem egyedülálló, a JP Morgan, a Bank of America, a Citi, illetve a Morgan Stanley korábban már mind kötött hasonló – több milliárdos bírságról szóló – megállapodást az illetékes szervekkel, ráadásul mindegyikük a válság előtti, jelzáloghitelezésben tanúsított félrevezető magatartása miatt.

 

FORRÁS: www.portfolio.hu

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/milliardos_birsagot_kapott_ugyfelei_megtevesztese_miatt_az_amerikai_nagybank.230118.html