Nincs napirenden a Budapest Bank (BB) értékesítése – mondta a tulajdonos Magyar Fejlesztési Bank (MFB) képviseletében Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a pénzintézet éves eredményét bemutató tájékoztatón. Mint kiderült: az állam elégedett. Úgy tűnik, van is mivel. Igazán kedvező számokat ismertettek.

Növelte piaci részesedését (a mérlegfőösszeg 8 százalékkal, vagyis a bankszektor átlaga felett bővült), és 14,7 milliárd forintos adózott eredmény ért el 2015-ben a BB-csoport – mondta el Zolnai György, a bank vezérigazgatója. Mint elhangzott: a nyereségtermelő képességre negatívan hatott az elszámolás nyomán csökkenő portfólió, az autóhitelek forintosításából fakadó veszteség, az alacsony alapkamat-környezet, valamint az új, szigorításokat hozó árazási és hitelbírálati piaci szabályozás. (A BB a hitelkártyáknál 20 százalékos csökkenést észlelt a hitelfék miatt.) A tavalyi profitot növelte viszony néhány egyszeri – céltartalék-felszabadítás és a nemzetközi kártyatársaságokban birtokolt részvények eladása – tétel.

Az ismertetett adatok szerint az állami banknak nem megy rosszul mostanában. A BB az előző évhez képest 2015-ben 25 százalékkal növelte az új lakossági jelzáloghitelek, 15 százalékkal pedig az új autóhitelek kihelyezését. A kisvállalati hitelállomány
5,5 százalékkal, a mikrovállalalati hitelállomány pedig 14 százalékkal bővült. A bankcsoport lízingcégének új kihelyezése tavaly 39 százalékkal haladta meg az előző évit. Ezzel a teljes bankcsoporti vállalati hitelállománya már meghaladta az 500 milliárd forintot.

Némethné: az állam jó gazda tud lenni

A Budapest Bank az állami tulajdonlás első évében nemcsak fenn tudta tartani eredményes működését, de jelentős mértékben erősödött is – hangsúlyozta a tájékozatón megjelent Némethné.  Szerinte a számok bizonyítják, hogy az állam jó gazdája tud lenni a rábízott vagyonnak. Arról is beszélt, hogy a BB hangsúlyos szerepet visz a kormányzat olyan gazdaságpolitikai céljainak hatékony megvalósításában, mint például a kkv-k hitelezése, az állami földhitel közvetítése (utóbbinak persze más piaci szereplők nem igazán örülnek). Újságírói kérdésre az államtitkár nyomatékosította (többször is), hogy nincs napirenden a BB eladása.

Az idei tervekkel kapcsolatban Zolnai György kiemelte, hogy folytatják a mobilfizetések terén már megkezdett innovatív fejlesztéseket. Emellett a BB által piacra dobott instant bevásárlókártyákat (ennek lényege, hogy az üzletben egy óra alatt hozzá lehet jutni) több helyen kínálják majd.

A vezérigazgató kérdésünkre elmondta: az elszámolást követően számos adósnál a fizetési képesség és hajlandóság javulását látják. Ezzel együtt a nem teljesítő lakossági hitelek aránya a BB-nél meghökkentően magas, a jelzáloghiteleseknél 28,6 százalék, összességében pedig 28 százalék (miközben a piaci átlag 18 százalék). Zolnai a magasabb arányt azzal indokolta, hogy a bankcsoport saját kezében tartja (tehát sem faktorcégnek, sem követeléskezelőnek nem adta át) a rossz hiteleket. Nem zárta ki ennek a portfoliónak későbbi értékesítését, de hangsúlyozta: a bank megfelelő kapacitással rendelkezik a nem teljesítő hitelek kezelésére.

 

FORRÁS: www.azenpenzem.hu

http://azenpenzem.hu/cikkek/marad-az-allame-a-budapest-bank/3137/