Óriási felháborodást keltett az a levél, amelyet Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője írt a Bankszövetségnek. Az írás lényege, hogy egy, még tavaly decemberben a Kúrián hozott ítéletet a Kúria „nem tart irányadónak”, ezért azt Wellmann úr saját hatáskörén belül a hivatalos oldalról eltávolíttatott. Gyakorlatilag elnézést kért a Kúria nevében a bankszövetségtől megígérve, hogy ilyesmi a közeljövőben többet nem forul elő.

Az eltávolított ítélet lényege röviden: amennyiben a szerződő felek nem devizában határozták meg a kölcsön tárgyát képező összeget, és a szerződésben foglaltak alapján a devizában meghatározott kölcsönösszeget nem lehetett kiszámítani, abban az esetben a végrehajtás megszüntetése indololt.

A levélre teljesen véletlenül derült fény: egy folyó perben a bank jogásza csatolta azt a peranyaghoz hivatkozási alapul, hatalmas döbbenetet előidézve ezzel. Addig az írás meglétéről nem lehetett tudni, nyilván belső levelezés volt. (Amikor a puska fordítva sül el…)

Az ítélet ilyettén való eltávolítása egy jogállamban a bírói függetlenség igen durva megsértése lenne, és jogi következményeket vonna maga után. Na de nálunk?

Az ominózus ítélet hamarosan oldalunkon megtekinthető!