Péter esete csak abban különbözik devizahiteles sorstársaitól, hogy ő nagyban gondolkodott és jó ötletnek tűnt számára  55 millió Ft svájci frankos hitel felvétele. Barátaival együtt több vállakozásba is belevágott, és úgy gondolkodtak, hogyha jól dolgoznak, akkor hamar kitermelik a felvett külcsönt. 2008-at írutunk, amikor a Takarék Szövetkezeti Hitelintézet kifolyósította számára a kért összeget.

Egy nagy hibát elkövetett

2 nagyértékű családi házat is adott fedezetül, és nem csak azt, amiben ő élt, hanem azt is, ahol az idős szülei laktak. A takarékszövetkezet látva az értékes ingatlanokat örömmel odaadta a pénzt. A 300.000 Ft-os kezdőrészlet nem volt kevés, de jól indultak a vállakozások és ki tudták fizetni. A válság őket is utolérte, bedőltek a vállakozások és a  750.000 Ft-ra ugrott törlesztők fizetése már elképzelhetetlen volt. Ennyit nem tudtak és nem is akartak a banknak kitermelni, így a pénzintézet felmondta a szerződést és átadta végrehajtásra.

 Nem csak az adós csődölt be, hanem a bank is!

Az ügy pikatériája, hogy a hitelt adó takarékszövetkezet időközben átalakult ÉRB Bankká, ami pedig  az idők folyamán felszámolás alá került, de ez sem akadályozta meg a  végrehajtót abban, hogy most már 112 millió forintot követeljen az adóstól.

Merre van a kiút?

Péter idegesen kereste a kiutat és rájött, hogy egyetlen esélye maradt, a végrehajtást jogi úton meg kell szűntetni. Olyan ügyvédet keresett magának, aki erre a szakterületre specializálódott és azonnal beadták a keresetet a bíróságra. Az ügy évek óta húzódott, mert 2014-ben  a devizatörvények miatt a per fel lett függesztve. Érdemi tárgyalásra és döntésre csak a napokban került sor.

Végrehajtás megszűntetve

A bíróság kimondta, hogy  a Hpt. 213.§ (1.) b. alapján a THM számításán felül felmerülő költségeket nem határozta meg a bank a szerződésben, ezért a bíróság megszüntette a végrehajtást. Bár a csatának még nincsen vége, de Péter és szülei végre egy kicsit fellélegezhetnek. Ha a bank fellebbez, akkor újabb tárgyalásokon kell bizonyítani az igazát, de az is lehet, hogy időközben peren kívül sikerül majd megállapodni a jogutóddal.

A siker érdekében elengedhetetlen, hogy olyan szakembert keressen, aki felelősségteljesen látja el munkáját, nem vállata túl magát, a tárgyalásokra eljár, és elérhető! Álljon ki ös is az igazáért, mert megéri! Kérjen szakértőinktől tanácsot, hogyan tud megszabadulni a jogtalan uzsorától! Tudja meg lehetőségeit!

Tudni szeretném a lehetőségeimet!