„Mindenféle riogatás nélkül elmondható, hogy komoly szociális katasztrófa van kibontakozóban!” Kovács Lászlónak, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete (BVKFE) főtitkárának határozott megállapítását látszanak alátámasztani a friss adatok, amelyeket az mno. hu hozott nyilvánosságra: öt hónap alatt háromszor annyi adóst tettek az utcára, mint korábban egy év alatt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint március óta több mint 1500 kilakoltatás történt, ami a korábbi évekhez képest kiugróan magas szám. S bár pontos megyei adatok várhatóan csak az év végén lesznek, s egyelőre csak annyit tudni, hogy Somogy az országos átlagnak megfelelően érintett kilakoltatás ügyben, Kovács László úgy látja, minimálisan 150 ezer család van közvetlen veszélyben az országban.

A legtöbb adóst, országosan 777-et bírósági határozat alapján lakoltattak ki az mno.hu szerint. Közel ugyanennyi adósnak, 637-nek azután kellett távoznia lakásából, hogy a tartozása ügyében eljáró önálló bírósági végrehajtó elárverezte az ingatlanát. Az eddigi tapasztalataik alapján az adósok 70 százaléka az önálló bírósági végrehajtó vagy hitelezője felszólítására önként kiköltözik az ingatlanából. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György az adatokról szólva a Magyar Nemzetnek elmondta, a kilakoltatási hullámra számítani lehetett, ugyanis az elmúlt két évben törvények és a moratóriumok védték a devizahiteleseket.
Véleményével egyetért Kovács László, a BVKFE főtitkára is, aki azt mondja: az elszámolási törvény után a pénzintézetek szerint a jogi helyzet tisztázódott. – Ezek után minden mesterséges gát elhárult, a követeléseket érvényesíteni kell, hiszen már nincs mire várni – hangsúlyozta. – Minden további késlekedés ugyanis az ügyfelek kamatterheit növeli, amely az elmúlt két évben egyébként is 20-40 százalék közötti mértékben növekedett.

Az elszámolási időszak csaknem két évig tartott, az elszámolási törvény sajnálatos módon nem rendelkezett a tartozások kamatai növekedésének befagyasztásáról, így elmondható, hogy a bedőlt hitelesek részére az elszámolás kifejezetten káros volt. Gyakorlati példában illusztrálva, ha valaki a hitelére 10 százalékos visszatérítést kapott, a tartozása viszont a fent említett 20-40 százalékkal növekedett, esetükben az elszámolás negatív eredményt hozott.
– Az elmúlt két évben gyakorlatilag nem volt kilakoltatási eljárás, az elszámolási törvény ezt nem tette lehetővé – magyarázta megkeresésünkre Kovács László. – Csak önkormányzati bérlakásokból vagy rosszhiszemű lakásfoglalók esetében történt csekély számú kilakoltatás. Ám ez a helyzet megváltozott, csak és kizárólag a bankok és bíróságok adminisztrációs áteresztő képessége szabja meg a végrehajtások számát. Az első kilakoltatások és eredményes árverések már márciusban megtörténtek. Ebben az évben valószínűleg október-novemberben lesz az éves csúcs, illetve 2017-ben valószínűleg minden bedőlt hitel sorra kerül majd. Ez országos szinten körülbelül 150 ezer jelzáloghitelt jelent.

Körülbelül ugyanennyi a gépjárműből, illetve személyi kölcsönből eredő végrehajtási eljárás. Nagyjából félmillió egyéb ügyből indult végrehajtási eljárás van folyamatban, közüzemi tartozások, NAV és egyéb kötelmek miatt. Ezek kisebb része végződik valódi végrehajtási eljárással, de ennek veszélye mindenképpen fennáll. Ezekben az esetekben az eladósodottság több különböző ügyből eredő végrehajtást foglal magában.
Kovács László szerint Somogy megyei adatok egyenlőre nem állnak rendelkezésre, értékelhető statisztikákat legfeljebb csak az év végén lehet összesíteni, így tehát a tendenciákat kell figyelembe venni, ami nem kedvező. – Mindenféle riogatás nélkül elmondható, hogy komoly szociális katasztrófa van kibontakozóban az összes adóst figyelembe véve – figyelmeztetett a főtitkár. – Minimálisan 150 ezer család van közvetlen veszélyben. További intézkedések szükségesek tehát a kormányzat részéről. Például az elsétálás lehetőségének biztosítása, amely szerint a fedezet értékesítése után további tartozás már ne maradjon fenn! Valamint egy garanciális hitellehetőség azoknak, akik az ingatlanuk elvesztése után egy szerényebb, kisebb értékű ingatlant meg tudnának vásárolni, de a KHR, vagyis a hitelinformációk miatt ezt nem tudják megtenni.

Kovács László arra is figyelmeztetett, hogy rengeteg szélhámos kezdett el „foglalkozni” devizahiteles ügyekkel. – Sok a nem hozzá értő ügyvéd, akik felhajtói hálózatokat alkalmaznak egy jó nyereség érdekében, több százezres munkadíjakat kérve és biztos sikert ígérve – emelte ki. – A bírósági eljárások kezdeményezése nagyrészt bizonytalan, a Kúria ontja magából a jogegységi határozatait, amelyek nem a hiteleseknek kedveznek. Az eddiginél fokozottabb mértékben nyílt lehetőség ugyanakkor a bankokkal történő tárgyalásokra. A pénzintézetek egy része hajlamos tartozás elengedésre, vagy csökkentésre. Egy szakember segítségével végrehajtott mediációs tárgyalás eredményeket hozhat.

 

FORRÁS: http://www.sonline.hu

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/szocialis-katasztrofa-fenyeget-minden-eddiginel-tobb-a-kilakoltatott-csalad-678488