Szerdáig lehetett kérni a Nemzeti Eszközkezelőt, a devizahitesekkel kisegítésére létrehozott állami céget, hogy megvásárolja a bajba jutott hitelesek lakását. Kedden jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amely alapján csak az a hiteladós vagy zálogkötelezett lakóingatlanját  vásárolhatja csak meg a NET, aki a rendelet hatálybalépéséig, vagyis szerdáig benyújtja a szándéknyilatkozatot. Mivel a rendelet kedden jelent meg és a kormány nem verte túl nagy dobra,  valószínűleg nem sok adóshoz jutott el a hír, hogy véget ér a kormány devizásokat segítő programja.

A sietséget valószínűleg az indokolja, hogy a kormány nevében Bárfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szintén kedden benyújtott egy törvénymódosító javaslatot, amely szerint vételérkedvezménnyel vagy kamatmentes hitelre vásárolhatnák vissza a lakásukat a Nemzeti Eszközkezelőtől a devizahitelesek. A  javaslata szerint a lakók

  • vagy kamatmentesen, egy összegben fizethetik ki a lakásukat, annak elhelyezkedésétől függő kedvezményekkel
  • vagy hosszú távú részletfizetéssel törleszthetnének a lakók, szintén kamatmentesen
  • vagy, ha úgy döntenek, maradhatnak bérlők az ingatlanban.

A javaslatban az is szerepel, hogy beszámolnák a vásárlásba azt az összeget, amit eddig bérleti díjként fizettek ki a NET Zrt.-nek azok a szerencsés lakók, akiknek a lakása bekerült a programba, így nem a bank tulajdonába került, miután a tulajdonos nem tudott törleszteni.

A törvényjavaslat a kormány kommunikációja szerint 36 ezer lakást és 154 ezer embert érinthet. Mindez január elsejétől lenne hatályos, ha megszavazza a parlament. A NET ezután minden bérlőjét levélben tájékoztatná a lehetőségekről. Ha a korábbi tulajdonosok nem válaszolnak a levélre, akkor a NET úgy veszi majd, hogy továbbra is bérelni szeretnék a lakásukat.

Sajnos a Nemzeti Eszközkezelő nem mindig engedi, hogy a lakók visszavásárolják a lakásukat, számos olyan eset van, hogy az állami cég, amelynek kezdetektől célja elvileg, hogy idővel visszaadja a lakóknak a lakásukat, szóba se hajlandó állni az elvált vagy megözvegyült korábbi tulajokkal.