Ha ön is Erste bankos volt és most kapta kézhez az Intrum Justitia bejelentkező levelét, akkor ez a cikk önnek szól! 

Előzmény: November 10-én lezárult az az eljárás, amiben az Erste Bank a lakossági nem teljesítő jelzáloghitel-állományának egy részét értékesítette. A tenderen az Intrum Justitia lett a nyertes. A „csomagért” több, mint 19 milliárd forintos (körülbelül 62 millió eurós) vételárat fizetett, ezután az Erste Bank átadta az adatokat.

Volt-e joga az Erste banknak értékesíteni az Ön hitelét , lehet-e ezt kifogásolni?

A tranzakció megfelel a magyarországi hatályos szabályozásnak, az Erste Bank jogszerűen vált meg az általa kezelt tartozásoktól. Bevett gyakorlat, hogy portfólió tisztítás végett a bankok a felmondott követeléseiktől nagy tételben megválnak, és a szerződéseket „csomagban” egy követeléskelőnek értékesítik. Adatvédelmi jogok ilyenkor nem sérülnek, az átadást kifogásolni nem lehet.

Mi fog most történni?

Az Intrum Justitia postai úton értesíti önt: küldi az engedményezési szerződést és egy tartozásról szóló iratot a követelés mértékével és abban felszólítja, hogy 5 munkanapon fizesse be, vagy utalja át a levélben megjelölt összeget. (Alul egy anonimizált értesítő az engedményezési szerződéssel) Nyilvánvaló, hogy azok, akik eddig sem tudtak fizetni, a megjelölt összeget nem fogják tudni 5 napon belül megfizetni. Ez egy forma felszólítás, ettől nem kell megijedni. Ahogy a levélben is benne van, fel kell venni az Intrummal a kapcsolatot, és nagy valószínűséggel meg lehet állapodni velük egy új törlesztőrészletben. Ügyfeleinktől tudjuk, hogy a telefonos kapcsolatfelvétel nem igazán zökkenőmentes. Ennek oka, hogy az Intrumnak óriási mennyiségű adatot kell feldolgoznia, ez eddigi apparátus erre nem elegendő. Ez egy átmeneti időszak, az Intrum új munkatársakat vesz fel, hogy a megnövekedett állományt kezelni tudja.

Az Erste Bankkal korábban már megállapodtam, és havonta fizettem, most mit tegyek?

Vegye fel a kapcsolatot levélben az Intrum Justitával, írja le, hogy mennyit fizetett eddig, és kérjen tőlük lehetőséget, hogy egy ugyanekkora törlesztővel tovább tudja fizetni a hitelét. Bankkal mindig írásban kell kommunkiálni, hogy nyoma maradjon!

Az megoldás, ha törlesztek az Intrum Justitának?

Egy alacsony bevállalt törlesztő, ami a hitel kamatait sem fedezi, az vajon mennyire megfelelő megoldás? A tőke nem fog csökkeni, sőt, nagy valószínűséggel egy folyamatos törlesztés mellet a tartozás még nőni is fog, hiszen csak a kamatok egy részét tudja finanszírozni. Nem szerencsés megoldás, mert úgy juthat végrehajtásig, hogy közben még fizet is.

Egyáltalán nem fizettem a hitelem, most elárverezik az ingatlanom?

Ha nem tud, vagy nem akar megállapodni az Intrummal, akkor számíthat rá, hogy nem fognak kegyelmezni. Első körben mindig a jövedelemre mozdul rá a végrahajtó, az ingatlan csak ezután következik. Jó állapotban, jó helyen lévő ingatlan mindig könnybben értékesíthető, így azok vannak veszélyben, akikneknek ilyen van a tulajdonukban. Egy budapesti kis lakás hamarabb kerül végrehajtásra, mint egy munkanélküliségtől súlytott kis település szélén álló ház.

Nem fogok tudni fizetni, mit tehetek?

Vannak lehetőségek, de szakértők nélkül nem fog sikereket elérni. Mi a peren kívüli megoldást javasoljuk, ami remekül tud működni, ha a hitelének paraméterei ezt lehetővé teszik. Sok embernek rossz tapasztalata van az Intrummal, de a mi eddigi tapasztalatunk és számos megállapodásunk azt mutatja, hogy hajlanak a hitelek peren kívüli korrekt rendezésére.

Kell-e félnem, hogy Intrum Justitiás lettem?

Félnie nem kell, de jobb kitérni a pofon elől, ha van rá lehetőség. Minden azon múlik most, hogy a szerződése milyen paraméterekkel bír. Ha kitölti űrlapunkat, akkor erre konkrét választ tudunk adni.

Tudni szeretném a lehetőségeimet!