Tudja ön, mit jelent a fizetési meghagyás? 

Ha önnek gépjármű hitele, személyi kölcsöne, vagy bármilyen olyan kölcsönszerződése van, ahol a felvételekor nem írt alá közjegyzői okiratot, akkor nem fizetés esetén a pénzintézet nem tud közvetlenül végrehajtani. Ilyenkor közjegyző által küldenek egy ún. fizetési meghagyást, más néven MOKK-os levelet. Ha ön erre nem reagál, akkor a tartozást „elismeri” és az végrehajtható lesz. Amennyiben válaszol, és nem ismeri el a tartozás mértékét, „ellent mond”, akkor a pénzintézet nem tud mást tenni, perre megy, hogy a követelés jogosságát bizonyítsa.

Ügyfelünk mint sok más nem fizető autóhiteles nem volt tisztában a fizetési meghagyás fogalmával. Amikor fizetési meghagyást kapott, nem tudta, mit kell tennie és segítség után nézett. Megírtuk az ellentmondó nyilatkozatot, amit ő válaszlevélben határidőn belül postára adott tértivevényesen, majd várta, hogy perré alakuljon az ügye. Két hónapra rá a legnagyobb meglepetésére nem perről hozott levelet a postás, hanem a pert megszüntető határozatról. A bank határidőn belül nem rótta le az illetéket, és nem adta be a bíróságra a keresetlevelet, ezért a bíró a fizetési meghagyásból induló pert megszüntette!

A történet bővebben:

Judit, akinek sok devizahiteleshez hasonlóan fogalma sem volt arról milyen viszontagságok várnak rá, ha nem fizeti az autóhitelét és bekerül a felmondott hitelesek táborába.

2007-ben vett fel a CIB lízingtől 1,8 millió Ft autóhitelt 10 éves futamidőre 30.000 Ft törlesztő részletre. Az autóra munkája miatt nagy szüksége volt, mert messziről ingázott be naponta a munkahelyére. Minden rendben ment,amíg meg nem szűnt a munkahelye és egyik napról a másikra ott állt a kifizetetlen resziszámlák és törlesztőrészletek kupacával. Első dolga volt, hogy berohant a bankba és kérte, hogy fixálják a törlesztőket, mert nem bírja a növekvő részleteket fizetni, ami akkorra már 65.000 Ft is rúgott. Hamar belátta, hogy ez sem jó megoldás, mert a fixálás miatt a futamidő egyre kijjebb tolódott. Elszörnyedt amikor arról kapott értesítést, hogy a futamidő 2021-ig kitolták. Hiába fizetett évekig rendesen, a  hitele mégsem csökkent, szinte még mindig ugyanannyival tartozott, mint amennyit felvett. Időközben elvált, anyagi gondjai megnőttek és a gyereknevelés terhei is rámaradtak, így már a fix törlesztőkre sem futotta. 

Megkapta a fizetési meghagyást.

Évek teltek el, Juditra újra rátalált a boldogság, ismét férjhez ment.  A magánélete rendeződött, már csak a hitele nyomasztotta, és rettegett, hogy mi fog következni. A postás  ijesztette meg igazán, amikor  hozott egy tértivevényes levelet és a kapuban aggodalmasan megjegyezte: “Na, magát is utolérték”.

Amikor átvettem a levelet, már féltem, mi lesz benne. Az ilyen leveleknél mindig rossz előérzetem van, de most valahogy még erősebben éreztem a torkomban ezt a fojtogató érzést. Fogalmam sem volt arról, hogy mi az a Fizetési Meghagyás (FMH) de szerencsére hallgattam arra a belső hangra, ami azt mondta, hogy járjak utána.”- emlékezik vissza Judit arra, amikor megkapta a MOKK-os levelet.

Sokáig keresgélt Judit, mire összeállt a kép benne, hogy mit kell tennie.

“Szerencsére megtaláltam a szakértői csoprortot, ahol soron kívül foglalkoztak velem, mert kiderült, hogy nagyon sürgős teendőm van, 15 napon belül ellentmondó levelet kell küldenem a közjegyzőnek. Én azt sem tudtam, hogy mit kell írni, de a tanácsadó azonnal megírta számomra, és nekem már csak fel kellett adnom azt tértivevényesen a  postán. Utólag jöttem rá, hogy már csak napjaim voltak, hogy ne kerüljek végzetesen rossz helyzetbe.”

Fizetési meghagyás után jön a per!

Judit szabályosan ellentmondott a MOKK-os levélre, így sikeresen elkerülte az azonnai végrehajtást. Ilyenkor a jogi folyamat következő lépéseként az ügy perré alakul, ahol a bank lesz  felperes, az ügyfél pedig az alperes. Judit ugyan elkerülte a végrahajtást, de nem nyugtatta meg a tudat, hogy egy induló pernek néz elébe.

Eltelt két hónap és levél jött a bíróságról.

Reggel csengetett a postás. Judit férje ment ki a levelekért, de az egyik borítékot a postás nem tudta átadni, mert az a  Bíróságtól jött és csak saját kezűleg vehető át. Judit idegesen vette át a levelet, de legnagyobb meglepetésére nem a per indulásáról jött az értesítés.

Megszűnt a per

A bíróságtól kapott végzésben arról tájékoztatták, hogy m e g s z ü n t e t i k  a pert ellene. Az indoklásban ez állt:

„A felperes (Bank) a közjegyző perré alakulást megállapító határozatát 2016. szeptember hó 12. napján átvette, azonban az abban foglaltaknak sem a megadott határidőn belül, sem a mai napig nem tett eleget. Ezért a Bíróság a fenti jogszabályhely alapján a pert megszüntette.”

A bank a MOKK-os fizetési meghagyással egy olyan csapdát akart állítani, amibe általában az adósok 93% gyanútlanul besétál, és ezáltal azonnal végrehajthatóvá válik a követelés. Judittal szerencsére nem ez történt, ő azok közé a kevesek közé tartozik, aki szakértői segítséggel a háta mögött tudta mit kell csinálni, így a bank próbálkozása kudarcot vallott.

Mi a következő lépés?

Az ügy még nincsen lezárva. Jelenleg a banknak van egy behajthatatlan követelése, amit abírósági úton sem tud érvényesíteni. Nagyon jó esély van arra, hogy per nélkül sikerül megállapodást kötni velük. Megkeressük a bankot, hogy egy kedvező megállapodás születhessen az adós érdekében. A folytatással remélhetőleg hamarosan jelentkezünk, amint a  megállapodás megszületett.