Egymásnak ellentmondó devizahitel-peres statisztikákat közöl az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Fővárosi Törvényszék – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

A Fővárosi Törvényszék március 4-én arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Budapesten csaknem 22 ezerre nőtt a devizahiteles beadványok száma, ami várhatóan hatalmas munkaterhet jelent a bíróságoknak – értékel a lap.
Az adatok szerint több mint 7600 felfüggesztett devizahiteles-ügy van a fővárosban, amelyeket az állam és a pénzintézetek közötti peres eljárások és a banki elszámolások idejére szakítottak meg. Ugyanakkor tavaly jelentősen tovább emelkedett a perek száma, és csaknem kétszer annyi új devizahiteles-kereset érkezett a bíróságokra, mint amennyit a törvény által felfüggesztettek. A törvényszék közlése szerint a legtöbb beadvány – 8129 – a Pesti Központi Kerületi Bíróságra jött, míg a Fővárosi Törvényszék polgári kollégiumához 927, gazdasági kollégiumához pedig 3501. Utóbbi szám az egész évben beérkezett ügyeknek mintegy 65 százalékát jelenti.
Ezzel szemben az OBH szerint országosan „7292 devizahiteles-per van folyamatban”, és „7450 felfüggesztett per folytatódott országosan”. Utóbbi szám azért különös, mert az alapján több per folytatódott, mint amennyi országosan zajlik. A szervezet szerint országosan 4341 új keresettel indult devizahiteles-per folyik. Ehhez képest azonban a törvényszéki tájékoztatásban az állt, Budapesten több mint 13 ezer új per van.

Még dolgoznak rajta

Az OBH nem tudott választ adni arra a kérdésre, miért nincsenek összhangban az adatok egymással. Az OBH időközben egyeztetett törvényszék munkatársaival, akik szerint adataik jók, viszont azt nem tudják, hogy mi alapján számolt a bírósági hivatal.
A törvényszék ezután írásban próbált pontosítani: e szerint március 4-én tartott tájékoztatásuk kifejezetten a 2015-ös és az idei év januárjára vonatkozó ügyérkezési statisztikai adatairól szólt. Hogy ezekből az ügyekből azóta mennyi maradt folyamatban, illetve már mennyi fejeződött be – akár tárgyaláson hozott ítélettel -, nem tértek ki. Ezzel szemben az OBH által adott tájékoztatás egyrészt az idén március 7-i állapotokat tükrözi, másrészt a még folyó ügyekre vonatkozik. Tehát egymással össze nem hasonlítható adatokról van szó – írták. Ám így sem vágnak egybe a statisztikák, és továbbra sem világos, hogy hány per van a bíróságokon. A Fővárosi Törvényszék szerint a jövő héten tisztázzák az ellentmondásokat.

FORRÁS: www.napi.hu
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/devizahiteles_perek_hatalmas_kaosz_a_hivatalokban.611897.html